Morten Buschmann: Indhenter

Forfatter: Morten Buschmann

Titel: Indhenter

Forlag: Mellemgaard

ISBN: 978-87-93076-89-1

Udgivelsesår: 2013

Bedømmelse: 9,0/10

9/10

At give sig i kast med krimien Indhenter af forfatteren Morten Buschmann, vækker minder til live hos alle, der er gamle nok til at huske den såkaldte ‘Muhammedkrise’, der hærgede Danmark og det meste af Mellemøsten. Bogens handling, der starter i året 2005, hvor de såkaldte Muhammedtegninger for alvor satte Danmark på verdenskortet. Men ikke nok med at Danmark skal håndtere det, som blev betegnet som den største internationale danske krise siden Anden Verdenskrig, er en snigskytte på spil i større danske byer, der har én målgruppe for øje: Nemlig narkomaner. Mens John Milner, der er drabschef, får til opgave at finde Danmarks første seriemorder i nyere tid, er den danske befolkning delt i beundring og foragt for snigskytten. Især medierne elsker den gode historie, og en af journalisterne, Jacob Olin Larsen, bliver på et tidspunkt kontaktet af en person, der påstår vedkommende er den berygtede snigskytte.

Denne korte opsummering af handlingen, kunne være taget ud af stort set hvilken som helst krimi – men det er den bare ikke. Dét, der adskiller Morten Buschmanns Indhenter fra andre lignende krimier, er den forunderlige verden af fakta og fiktion, der mest af alt minder om en dansk udgave af Dan Browns fascinerende verden. Uden at foretage nogen sammenligning overhovedet, kan anmelderens tanker alligevel ikke lade være med at kredse om Dan Browns succesromaner. Morten Buschmanns litterære genialitet består ganske enkelt i at mixe virkeligheden med fiktionen og koge det hele sammen til en yderst spændende og velskrevet krimi på i alt 490 sider.

Udover Morten Buschmanns litterære genistreg, finder vi en anden genialitet i det faktum, at forfatteren tydeligvis har gjort sit forarbejde særdeles grundigt og har et indgående kendskab til virkelighedens efterretningstjenester. Hans kilder i efterretningstjenesterne er selve grundstenen i hele den troværdige beskrivelse af både Muhammedkrisen og jagten på den danske snigskytte. Dette er ikke blot med til at give læseren en særdeles fascinerende læseoplevelse, men giver samtidig både forfatter og hovedpersoner i krimien en sjælden set troværdighed. Netop den litterære genistreg, det grundige undersøgende forarbejde og troværdigheden gennem hele bogen, er af afgørende betydning for en udødelig og transcenderende handling, der ikke bare egner sig godt til en bog, men som også ville være det oplagte manuskript til en TV-serie. Det fortjener både handlingen og den litterære opbygning af Indhenter. Så til landets manuskriptforfattere: Det er bare med at komme i gang!

Hvis man som anmelder skal dryppe lidt malurt i bægeret, skal man godt nok stå tidligt op – for der findes ganske enkelt ingen løse ender, forvaskede teorier, urealistiske beskrivelser eller overnaturlige agenter. Hele handlingsforløbet er udover at være yderst troværdigt, også særdeles realistisk beskrevet. Dette giver endnu en gang associationer til Dan Browns krimier, og kan Morten Bruschmann fortsætte med at skrive krimier som denne, er en sammenligning med Dan Brown hverke stupid eller urealistisk. Herfra skal ikke blot lyde et stort HURRA for Indhenter, men også en stor tak til forfatteren for en yderst velskrevet og velundersøgt krimi fra øverste hylde.